Wat heb je aan een bedrijfsschadeverzekering?

Een bedrijfspand verzeker je tegen brand, maar vergeet de bedrijfsschadeverzekering niet. Het herstellen van de schade duurt waarschijnlijk maanden. De bedrijfsschadeverzekering vangt deze kosten op.

Het verzekeren van een bedrijfspand tegen brand ziet iedereen het nut van in. Hetzelfde geldt voor een aansprakelijkheidsverzekering voor de onderneming. Maar wist je dat een bedrijfsschadeverzekering cruciaal kan zijn voor het voortbestaan van jouw bedrijf? Wij leggen graag uit waarom.

Zodra de omzet van de ene op de andere dag naar nul zakt, ontstaat er een bedreiging voor de onderneming. De vaste kosten blijven op de onderneming drukken, maar de inkomsten zijn volledig weggevallen. Lukt het de onderneming om dit een half jaar vol te houden na (bijvoorbeeld) een brand?

Waarom sluit je een bedrijfsschadeverzekering af?

Bepaalde risico’s moet je verzekeren omdat ze niet door de onderneming te dragen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het brand-, storm- en inbraakrisico voor een bedrijfspand.
Maar bij een grote brand is met het vergoeden van de geleden materiële schade de totale schade nog lang niet gedekt. Gedurende de periode van het herstellen van de schade moet er ook nog rekening worden gehouden met de bijkomende kosten en het volledig of het deels wegvallen van de productie. Deze kosten kun je verzekeren in een bedrijfsschadeverzekering.

Welke kosten vergoedt een bedrijfsschadeverzekering?

De bedrijfsschadeverzekering keert uit als de bedrijfsactiviteiten geheel of gedeeltelijk worden gestaakt door een verzekerde gebeurtenis. Vanuit de verzekering worden het verlies van de nettowinst plus de vaste kosten uitgekeerd tot het moment dat de bedrijfsactiviteiten weer volledig zijn opgepakt. Daarnaast wordt er vaak ook nog dekking geboden tegen zogenaamde reconstructiekosten tot een bepaald bedrag. En dan hebben we het over het herstellen van administratie e.d.
De schade wordt vergoed gedurende de in de polis vastgelegde verzekerde periode. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een periode van 26 weken.

Meeverzekeren van bedrijfsspecifieke risico’s

Naast gevolgschade door een materiële schade aan de eigen onderneming, is het ook mogelijk om bepaalde bedrijfsspecifieke risico’s mee te verzekeren in een bedrijfsschadeverzekering. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bedrijfsschade die ontstaat door voorvallen bij toeleveringsbedrijven of de bedrijfsschade doordat de straat wordt afgezet door een brand bij een onderneming in dezelfde straat.

Bedrijfsschadeverzekering is geen eenheidsworst

Zoals bij de meeste bedrijfsverzekeringen het geval is moet de bedrijfsschadeverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op de risico’s van het bedrijf. Deze verzekering moet goed worden afgestemd op de bedrijfsprocessen en de bedrijfsspecifieke risico’s. Ook moet er gekeken worden wat de gevolgen zijn van een schade aan het bedrijfspand. Samen met de ondernemer kunnen wij deze risico’s in kaart brengen en zoeken naar een oplossing.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie