Is een afbetaald huis genoeg bij het overlijden van een partner?

Zorgt een overlijdensrisicoverzekering voor een aflossing van de hypotheek bij overlijden? Is dat voldoende?

Zolang partners in goede gezondheid verkeren, wordt er niet nagedacht over de financiële gevolgen van het overlijden. Let op! Een hypotheekvrij huis is niet voldoende.

Huizenkopers staan noodgedwongen stil bij de financiële gevolgen van het overlijden van één van beide partners. Vaak eist de geldverstrekker bij het afsluiten van een hypotheek namelijk een overlijdensrisicoverzekering. Het ideaalbeeld is een volledig afbetaald huis bij overlijden van één van beiden. Maar is dat wel voldoende? Kan jouw partner na jouw overlijden het gezinsleven op dezelfde manier voortzetten? Van de een op de andere dag valt er een inkomen weg. Kijk vooral verder dan de hypotheek alleen.

Hoeveel wordt er uitgekeerd na het overlijden van een partner?

Deze vraag moet je jezelf en de ander stellen. Dit geldt voor tweeverdieners die beide meerdere dagen per week werken, maar ook als de partner weinig of niet werkt. Jullie moeten namelijk voorkomen dat jullie pas voor deze vraag komen te staan als één van beiden weg is gevallen. Dan is het namelijk al te laat. Bij het overlijden kan er uit een pensioenregeling van de overledene een uitkering volgen, maar laat jullie niet verrassen en zoek dit nu al uit. Nu kunnen jullie bijvoorbeeld nog een aanvullende overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Het volledig aflossen van de hypotheek geeft extra lucht

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak als eis gesteld door de geldverstrekker. Maar bij overlijden hoeft niet de volledige schuld afbetaald te worden. Toch is bij overlijden een volledige aflossing het overwegen waard. In maandlasten is het extra verzekeren vaak geen zware extra last en bij het overlijden is het voor de nabestaanden wel prettig dat er financiële ademruimte is.

Daarom is een afbetaald huis niet voldoende

Door een afbetaald huis vallen de hypotheeklasten weg, maar daarmee vallen de kosten van het huis niet weg. De gemeentelijke heffingen en de onderhoudskosten lopen gewoon door. Daarnaast ontstaat er vaak ook nog een financieel gat door het wegvallen van het inkomen van de overledene. De uitgaven zijn waarschijnlijk gebaseerd op het totale gezinsinkomen zoals het was tot overlijden van een van beide partners. Dit tekort is op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering.

Welk bedrag verzeker je met een overlijdensrisicoverzekering?

Het verzekerde bedrag bepaalt de hoogte van de uitkering bij overlijden. Dit kan een bedrag zijn van 50.000 euro, maar het veelvoudige hiervan kan ook nodig zijn. Voor het bepalen van de hoogte van het verzekerde bedrag is specialistische kennis nodig. Een te hoog bedrag verzekeren is niet aan te raden, maar een te laag verzekerd bedrag heeft grote gevolgen. De hoogte van het verzekerde bedrag is ook afhankelijk van het inkomen van de achterblijvers en wat er wordt uitgekeerd vanuit de pensioenregeling. Ook de leeftijd en de gezinssamenstelling spelen een belangrijke rol.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie